Zapraszamy na największy w Polsce zjazd firm rodzinnych

Na dwa dni Łódź stanie się ogólnopolskim sercem przedsiębiorczości rodzinnej oraz platformą dialogu i współpracy przedstawicieli biznesu, państwa i nauki. W dniach 10-12 listopada odbędzie się tam największy w Polsce zjazd firm rodzinnych “u-Rodziny 2017”, organizowany przez Stowarzyszenie Inicjatywa Firm Rodzinnych.

Największy w Polsce zjazd firm rodzinnych - “u-Rodziny 2017”

"U-Rodziny"to wydarzenie cykliczne, a jego tegoroczna edycja będzie jubileuszowym, dziesiątym ogólnopolskim spotkaniem przedsiębiorców rodzinnych nie tylko we własnym gronie, ale i z administracją rządową, przedstawicielami samorządów lokalnych oraz środowiskiem naukowym i eksperckim. Wśród gości zjazdu znajdą się, m.in.: Mariusz Haładyj – Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rozwoju, prof. dr hab. Jerzy Hausner – były Wicepremier i Minister Finansów, prof. dr hab. Elżbieta Mączyńska – prezes Polskiego Towarzystwa Ekonomicznego, dr Irena Ożóg – była Wiceminister Finansów, Zuzanna Skalska – znana badaczka trendów w biznesie, czy dziennikarz i publicysta ekonomiczny Rafał Woś.

Tematem, który otworzy tegoroczny zjazd będzie rola i miejsce przedsiębiorczości rodzinnej w rozwoju gospodarki Polski. Paneliści reprezentujący rozmaite środowiska i głoszący różne opinie – zagwarantują zajmującą dyskusję. Porozmawiamy również o tym, co wyróżnia firmy rodzinne na tle innych, o czynnikach, które przyczyniają się do ich trwałego sukcesu oraz o dobrym i skutecznym zarządzaniu sprawami rodziny i biznesu.

Jednym z głównych tematów, który będzie przewijać się w trakcie zjazdu, jest sukcesja w firmach rodzinnych. Przedsiębiorcy i ich rodziny będą wspólnie ze znanymi ekspertami rozmawiać o wyzwaniach, które stoją przed firmami rodzinnymi w obliczu przekazania władzy i zarządzania przedsiębiorstwem w ręce młodego pokolenia, zarówno z perspektywy seniorów, jak i sukcesorów.

Istotnym dla środowiska przedsiębiorstw rodzinnych tematem jest zarządzanie zgodnością (compliance) w firmie. Przy wsparciu partnera strategicznego IFR – Kancelarii Ożóg Tomczykowski postaramy się znaleźć odpowiedzi na pytania: jak zarządzać ryzykami prawnymi i podatkowymi w firmie? Jak przekazać dzieciom zdrową firmę? Porozmawiamy także o nadchodzących zmianach regulacji prawnych wprost dotyczących biznesu rodzinnego: we współpracy z Ministerstwem Cyfryzacji – o rozporządzenia UE o ochronie danych osobowych (RODO), a z Ministerstwem Rozwoju – o projekcie ustawy o zarządzie sukcesyjnym.

Podczas “u-Rodzin 2017” odbędzie się również inauguracja prac nad utworzeniem funduszu inwestycyjnego firm rodzinnych, wspólnie z kolejnym partnerem strategicznym - Union Investment TFI. Specjalnie dla uczestników zjazdu eksperci inwestowania i zarządzania aktywami przygotowali warsztat, który przybliży współczesne rozwiązania i trendy inwestycyjne.

Na dodatek podczas tegorocznego zjazdu będą poruszane kluczowe dla firm rodzinnych kwestie finansowania rozwoju poprzez wspieranie innowacji i inwestycji, dotacji państwowych i unijnych na ich rozwój, a także współpracy ze startupami. Nie zabraknie również dyskusji na temat współczesnego rynku pracy, zatrudnienia w firmach rodzinnych oraz systemów motywacji dla utrzymania najlepszych pracowników. Kulminacją zjazdu będzie ogłoszenie Manifestu Firm Rodzinnych, prezentującego stanowisko i oczekiwania środowiska biznesu rodzinnego w obliczu w obliczu najważniejszych wyzwań i problemów, które je spotykają.

Jeden z paneli poswięcony zostanie roli jaką w rozwoju biznesu rodzinnego mogą odegrać interim managerowie. Panel poprowadzi Janek Gasparski, a wśród jego gości pojawią się; Małgorzata Zachorowska, Joanna Jeziorska, Grzegorz Sobiecki i Mateusz Sagan.
Szczegóły wydarzenia pod adresem: http://u-rodziny.pl/
Serdecznie zapraszamy do Łodzi!