Prelegenci - III Konferencja SIM 2011

David Taylor -  brytyjski top manager z 40-letnim doświadczeniem w zarządzaniu na rynkach międzynarodowych m.in. w  Europie,  Afryce i na Bliskim Wschodzie.  Od ponad 20 lat interim manager, realizujący projekty zarówno w sektorze produkcyjnym jak i usługowym, specjalizujący się szczególnie  w zakresie turnaround managementu.  W latach 1996-2009 koordynator krajowy i doradca finansowy działający w ramach programu EBOR, odpowiedzialny za zarządzanie ponad 40 różnymi projektami doradczymi finansowanymi przez ONZ i UE w Europie Środkowej i Wschodniej (Polska, Litwa, Rumunia) oraz na Bałkanach (Serbia i Kosowo). W latach 1970-90 współzałożyciel i partner zarządzający jednego z największych w Zachodniej Anglii niezależnego biura biegłych rewidentów.

Jan Slob - niezwykle doświadczony holenderski menedżer z wieloletnią praktyką w wielu międzynarodowych organizacjach. W latach 90-tych związany był z Elit Polska, w lach 1996-2000 piastował stanowisko prezesa zarządu firmy Nutricia Polska. Przez następne lata był dyrektorem regionalnym na Europę Wschodnią w Numico. Następnie pełnił funkcję wiceprezesa ds. żywienia klinicznego na rynki wschodzące w zarządzie tej korporacji w Holandii. W latach 2003-2011 - prezes zarządu Akrikhin Polpharmy w Rosji. Wielokrotnie miał okazję współpracować z interim managerami realizującymi zaawansowane projekty w podlegających mu organizacjach.

Beata Bukowska, Partner w firmie Inwenta Sp. z o.o., Coach ICC, Coach LMI, absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego wydziału Neofilologii. Uczestniczyła w studiach podyplomowych z zakresu zarządzania i marketingu w Wyższej Szkole Zarządzania i Marketingu w Warszawie. Od 1999 roku związana jest z branżą doradztwa personalnego. Swoje doświadczenia w tym obszarze budowała pracując zarówno w firmach polskich i zagranicznych. Dzięki pracy w TMP World Wide miała okazję poznać i zastosować najnowocześniejszą wiedzę i praktykę z zakresu HR. W 2004 roku została współzałożycielem firmy doradztwa personalnego Inwenta, w której pełni rolę Partnera Zarządzającego. Beata posiada praktyczną wiedzę z zakresu zarządzania i w obszarze HR. Projektuje i prowadzi projekty diagnozy i oceny potencjału pracowników i kandydatów do pracy metodą Assessment i Development Center. Angażuje się w projekty ocen pracowniczych, oceny 360°, prowadzi warsztaty metodą coachingową dla kadr kierowniczych. Beata posiada bogate doświadczenia w realizacji projektów rekrutacyjnych dla wielu firm polskich i międzynarodowych. Od 2007 roku realizuje coachingi metodą ICC, a w 2009 roku poznała metodykę pracy LMI. Na co dzień zarządza kilkunasto-osobowym zespołem konsultantów.
  Monika Nachyła top manager z wieloletnim bogatym doświadczeniem w sektorze finansów. Karierę zawodową rozpoczynała jako audytor w firmach Artur Andersen w Warszawie i Salustro Reydel w Paryżu. W latach 1995-2000 pracowała jako dyrektor finansowy w firmie Sanofi-Synthelabo, wnosząc znaczący wkład w jej rozwój jako jednego z głównych graczy na polskim rynku farmaceutycznym. W ostatnich 12 latach działała w sektorze private equity. W funduszu Innova Capital jako Vice President Portfolio & Fund Operations zajmowała sie budową wartoci w spółkach portfelowych funduszu. Następnie w funduszu Enterprise Investors jako Partner d/s Investor Relations odpowiadała za gromadzenie nowych funduszy i relacje z inwestorami. W ramach działalności dla Polskiego Stowarzyszenia Inwestorów Kapitałowy pełniła funkcję przewodniczącej Komitetu Corporate Governance oraz była członkiem grupy zadaniowej ds. Relacji Inwestorskich.
W 2011 roku dołączyła do rady nadzorczej jednego z czołowych polskich banków BGŻ (Rabobank) jako niezależny członek Rady Nadzorczej i jej komitetu audytu.

Grzegorz Sobiecki - interim manager, konsultant. Ekspert w przywracaniu ekonomicznej i kulturowej równowagi w przedsiębiorstwach. Wdraża projekty na poziomie strategicznym, zarządczym oraz pod względem szczegółów wykonawczych. Specjalizuje się w kilku kierunkach: budowania wzrostu firmy wg metodyki Błękitnego Oceanu, due dilligence oraz integracji w procesie M&A. Zajmuje się obszarem poprawy efektywności operacyjnej według metodyki Lean Manufacturing, zarządzaniem jakością według metodyki GMP oraz restrukturyzacją i zarządzaniem zmianą. Posiada doświadczenie w pracy w organizacjach FMCG, B2B i Farmacji. Swoje umiejętności nabył poprzez 27 lat doświadczenia pracy na stanowiskach Prezesa, wiceprezesa, managera w firmach międzynarodowych w przedsiębiorstwach w Polsce i za granicą. Swobodnie porusza się w kulturze korporacyjnej lub właścicielskiej. Prowadzi projekty w językach polskim, angielskim i rosyjskim. Członek Stowarzyszenia Interim Managers.

Roman Wendt- interim manager, praktyk skutecznego zarządzania zmianą. Karierę rozpoczynał w firmie specjalizującej się w handlu międzynarodowym. Następnie w randze prezesa zarządu tworzył od podstaw ogólnopolską firmę usługową b2b, która stała się liderem w swojej branży. Posiada portfolio 18 zakończonych sukcesem projektów biznesowych, które zrealizował w Polsce i w krajach Europy Centralnej. Największe z nich dotyczyły reorganizacji usługi transportowej operatorów logistycznych tego samego koncernu w trzech krajach Europy Centralnej oraz reorganizacji systemu zarządzania w cementowni zatrudniającej ponad 800 pracowników. Jeden z etapów kariery obejmował pracę w ogólnopolskiej firmie konsultingowo-wdrożeniowej, w której zajmował się podnoszeniem efektywności produkcji.Wykłada w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej. Jest założycielem i członkiem zarządu Stowarzyszenia Interim Managers SIM.

Zbigniew Brzeziński - niezależny interim manager z blisko 20-letnim doświadczeniem w biznesie, w korporacjach międzynarodowych i polskich przedsiębiorstwach z rożnych branż. Prezes Zarządu Simple Solution Sp. z o.o. - spółce oferującej kompleksowe rozwiązania z zakresu doradztwa strategicznego, operacyjnego i interim management. Executive coach. Właściciel kilku firm szkoleniowo-doradczych. Specjalizuje się w przeprowadzaniu głębokich restrukturyzacji i zmian oraz w procesach M&A. Jako członek zarządów i senior managementu pracował na kontraktach w Polsce, Europie i na Bliskim Wschodzie. W 2009 roku otrzymał w Londynie nagrodę przyznawaną najlepszym interim managerom z Europy i Bliskiego Wschodu za skuteczne wsparcie w procesie łączenia dwóch globalnych firm. Członek Stowarzyszenia Interim Managers SIM i wielu innych organizacji biznesowych w kraju i za granicą.

Robert Loranc - top manager z 18-letnim doświadczeniem w zarządzaniu na rynkach międzynarodowych, od 10 lat interim manager. Partner w Simple Solution Sp. z o.o. Doradca strategiczny i operacyjny, trener biznesu oraz certyfikowany project manager Prince2TM2009 Practitioner. Ekspert w zakresie strategii rynkowych, handlu na rynkach międzynarodowych i restrukturyzacji. Absolwent Wydziału Fizyki i Techniki Jądrowej oraz dwóch kierunków MBA - z zakresu marketingu na rynkach międzynarodowych oraz finansów międzynarodowych. Członek Stowarzyszenia Interim Managers SIM