Sylwetki Prelegentów - VI Konferencja SIM 2015

Norbert Biedrzycki, Prezes Zarządu ABC Data S.A. w latach 2012-2014

Absolwent Wyższej Szkoły Zarządzania w Warszawie. Posiada również dyplom MBA Thames Valley.
Przebieg pracy zawodowej Pana Norberta Biedrzyckiego: Od 1994 r. pracował w firmie Oracle Polska Sp. z o.o., gdzie był odpowiedzialny m.in. za zbudowanie działu aplikacji biznesowych i wprowadzanie produktów aplikacyjnych na rynek. Kierował również działem wdrożeń. W 2002 r. rozpoczął pracę w McKinsey and Company Polska Sp. z o.o. Jako Młodszy Partner w Business Technology Office realizował obsługę klientów z sektora telekomunikacyjnego oraz high-tech na rynku Europejskim. W latach 2010 – 2012 Pan Norbert Biedrzycki pełnił funkcję Prezesa Zarządu Sygnity S.A. W latach 2012 – 2014 Pan Norbert Biedrzycki pełnił funkcję Prezesa Zarządu ABC Data S.A.

Monika Buchajska - Wróbe

Monika Buchajska-Wróbel, Wiceprezes, Stowarzyszenie Interim Managers.

Ekspert branży HR, z wieloletnim doświadczeniem w prowadzeniu procesów HR zarówno dla firm polskich, jaki i zagranicznych. W swojej dotychczasowej karierze przeprowadziła kilkaset projektów z zakresu rekrutacji executive search na najwyższe szczeble zarządzania oraz oceny pracowniczej metodą assessment/development centre. Była również zaangażowana w realizację licznych programów outplacement dla firm z różnych branż, zarówno w sektorze prywatnym, jak i państwowym. Specjalizuje się w projektach dla rynku Venture Capital. Współzałożycielka firmy doradztwa personalnego Inwenta, gdzie od 2004 roku pełni funkcję Partnera Zarządzającego. Od wielu lat aktywnie działa na rzecz aktywizacji oraz promocji polskiego rynku interim management (zarządzanie czasowe). Pomysłodawczyni, inicjatorka i współzałożycielka polskiego Stowarzyszenia Interim Managers (SIM), którego w latach 2010-2012 była pierwszym Prezesem, obecnie na stanowisku Wiceprezesa. Jako jedna z niewielu na rynku polskim posiada bogate doświadczenie w rekrutacji i doborze managerów czasowych (interim managerów) do konkretnych projektów.

Beata Bukowska, Partner Inwenta

Partner Zarządzający w firmie Inwenta Sp. z o. o., współzałożyciel Stowarzyszenia Interim Managers (SIM), coach ICC oraz coach LMI. Od 1999 roku związana jest z branżą doradztwa personalnego. Swoje doświadczenia w tym obszarze budowała pracując zarówno w firmach polskich i zagranicznych. Dzięki pracy w TMP World Wide miała okazje poznać i zastosować najnowocześniejszą wiedzę i praktykę z zakresu HR. W 2004 roku została współzałożycielem firmy doradztwa personalnego Inwenta, w której pełni rolę Partnera Zarządzającego. Beata posiada praktyczną wiedzę z zakresu zarządzania oraz z obszaru HR. Przygotowuje i prowadzi projekty diagnozy i oceny potencjału pracowników i kandydatów do pracy metodą Assessment i Development Centre. Angażuje się w projekty ocen pracowniczych, oceny 360°, prowadzi szkolenia i warsztaty metodą coachingową dla kadr kierowniczych. Beata posiada bogate doświadczenia w realizacji projektów rekrutacyjnych dla wielu firm polskich i międzynarodowych. Od 2007 roku realizuje coachingi metodą ICC, a w 2009 roku poznała metodykę pracy LMI. Na co dzień zarządza kilkunastoosobowym zespołem konsultantów. Od 2004 roku aktywnie działa na rzecz rozwoju polskiego rynku rekrutacyjnego w obszarze interim management.

dr Andrzej Chordecki

Absolwent Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie, doktor nauk ekonomicznych. Pracował jako zastępca dyrektora Departamentu Analiz i Prognoz w Ministerstwie Skarbu Państwa,  główny specjalista w Departamencie Prywatyzacji Kapitałowej MSP (1995), radca ministra - w Departamencie Ekonomicznym, MSP (1996-98), zastępca dyrektora Departamentu Strategii i Polityki Majątkowej, MSP (1998).
Specjalizacja naukowa i dydaktyczna: przemiany systemowe w gospodarce, przekształcenia własnościowe okresu transformacji, prywatyzacja podmiotów gospodarczych, socjologia zarządzania, nadzór korporacyjny w spółkach, prawo gospodarcze, strategia i polityka przemysłowa, teoria i praktyka przedsiębiorczości. Posiada doświadczenie w zarządzaniu zmianą w spółkach Skarbu Państwa. Członek rad nadzorczych spółek z udziałem Skarbu Państwa w branżach: chemicznej, mineralnej, energetycznej, obronnej, transportowej i motoryzacyjnej (1996-2007); ma zdany egzamin do Służby Cywilnej.
Wykładowca w zakresie zagadnień ekonomicznych i prawa gospodarczego na uczelniach ekonomicznych oraz na seminariach i szkoleniach kwalifikacyjnych, m.in. na kursach dla kandydatów na członków rad nadzorczych spółek Skarbu Państwa. Prowadzi warsztaty i szkolenia dla zarządów, biur zarządów i wyższej kadry menedżerskiej.
Paweł Dudek, doświadczony menedżer. Ostatnio prezes WARS S.A.

Menedżer z praktyką w rozwoju biznesu, znany i ceniony „connector”. Wprowadzał na polski rynek m.in. kancelarię prawną Bird&Bird, pracował dla Norwich Union, Sampo oraz Medicover.
Doradzał zarządom spółek z branży telekomunikacyjnej, obronnej oraz usług profesjonalnych. Pełnił również funkcję prezesa zarządu WARS S.A. Aktywnie uczestniczył w rozwoju relacji handlowych między Polską a USA w sektorze MSP. W latach 2005 – 2013 był pełnomocnikiem zarządu Stowarzyszenia Absolwentów Programu Warsaw Illinois Executive MBA. Absolwent Leadership Development Program, realizowanego przez Harvard Business School w Bostonie oraz studiów podyplomowych w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie.
Mirosław Janicki, Dyrektor Inwenstycyjny Avallon

Z funduszem AVALLON związany od 2010. Ukończył studia ekonomiczne i MBA na Uniwersytecie Łódzkim i Uniwersytecie Maryland. Karierę zawodową rozpoczął jako nauczyciel akademicki na Uniwersytecie Łódzkim w obszarze ekonomiki przedsiębiorstw. Uczestniczył w tworzeniu pierwszego funduszu kapitałowego o charakterze restrukturyzacyjnym powstałego w ramach grupy kapitałowej Banku PBG S.A. Doradca przedsiębiorstw, autor wielu planów rozwojowych i wycen przedsiębiorstw. Posiada wieloletnie doświadczenie menadżerskie zwłaszcza w zarządzaniu finansami przedsiębiorstw. Uczestniczył w radach nadzorczych wielu spółek kapitałowych.

Joanna Jeziorska

Była Prezes Zarządu i Dyrektor Zarządzająca Bio-Profil Polska. Firmą działającą w obszarze kosmetyki i dermatologii estetycznej, prowadzącą sprzedaż w różnych kanałach dystrybucji.  Wieloletnie doświadczenie w zarzadzaniu zespołem sprzedaży oraz jego restrukturyzacją. Przy okazji zmian wielokrotnie korzystała ze wsparcia Interim Managerów z Polski i zagranicy. Obecnie Konsultant  do spraw rozwoju strategicznego firm z zakresu medycyny i kosmetologii estetycznej.

Robert Loranc, Senior & Shadow Interim Manager, Doradca Restrukturyzacyjny,  Business Angel

Prezes Zarządu LORANC & PARTNERS Sp. z o.o., firmy skupiającej elitarne grono najskuteczniejszych Interim Managerów realizujących projeky zarządzania czasowego w ramach ośmiu specjalistycznych linii biznesowych:LP INTERIM MANAGEMENT, LP INTERIM SHADOW MANAGEMENT, LP INTERIM RESTRUCTURING ADVISORY, LP INTERIM CONTRACT MANAGEMENT, LP INTERIM CERTIFIED MANAGEMENT, LP INTERIM MANAGEMENT BUY IN / OUT, LP INTERIM EARLY STAGE MANAGEMENT, LP INTERIM INVESTMENTS.

Posiada ponad dwudziestoletnie doświadczenie biznesowe. Pełnił funkcje Prezesa Zarządu, Wiceprezesa Zarządu, Dyrektora Generalnego, Dyrektora Zarządzającego, Dyrektora Sprzedaży, Dyrektora Marketingu i PR, Dyrektora Obsługi Klientów, pracując między innymi dla  General Electric, Fiata, Volvo, Ampacet, SANOMA, Energa Obrót S.A., Selena Co. S.A., Doradcy24 S.A., Cap Gemini Ernst & Young.

DBA, MBA, mgr inż., Syndyk, Prince2 i Agile Practitioner PM.

Monika Nachyła

Monika Nachyła, Członek Rady Nadzorczej BGŻ BNP Paribas, Allianz Polska, Mykogen S.A.

Karierę zawodową rozpoczynała jako audytor w firmach Artur Andersen w Warszawie i Salustro Reydel w Paryżu. W latach 1995-2000 pracowała jako dyrektor finansowy w firmie Sanofi-Synthelabo, wnosząc znaczący wkład w jej rozwój jako jednego z głównych graczy na polskim rynku farmaceutycznym.

Przez 12 lat działała w sektorze private equity. W funduszu Innova Capital jako Vice President Portfolio & Fund Operations zajmowała się budową wartości w spółkach portfelowych funduszu. Następnie w funduszu Enterprise Investors jako Partner d/s Investor Relations odpowiadała za gromadzenie nowych funduszy i relacje z inwestorami. W ramach działalności dla Polskiego Stowarzyszenia Inwestorów Kapitałowych pełniła funkcję przewodniczącej Komitetu Corporate Governance oraz była członkiem grupy zadaniowej ds. Relacji Inwestorskich. W 2011 roku została powołana do rady nadzorczej jednego z czołowych polskich banków BGŻ (właściciel Rabobank, obecnie BNP Paribas) jako niezależny członek Rady Nadzorczej i jej komitetu audytu. W latach 2013 - 2015 Wiceprezes Banku BGŻ, członek zarządu odpowiedzialny za obszar strategii i rozwoju, oraz rolnictwa. Po zakończeniu połączenia BGŻ i BNP Paribas Polska członek rady nadzorczej połączonego banku. Od czerwca 2015 członek rad nadzorczych w grupie Allianz Polska, a od września 2015 przewodnicząca Rady Nadzorczej spółki z sektora produkcji rolniczej Mykogen Polska.

Michał Paradowski, Ekspert w zakresie sprzedaży i marketingu, wiceprezes firmy konsultingowej 4 Results, Interim Manager

Przez ponad 10 lat pracował na stanowiskach menedżerskich w Mars Polska (Masterfoods). Odpowiadał za rozwój i zarządzanie zespołem oraz zarządzanie marką. Wdrożył wiele kampanii dla marki Snickers w Polsce i Europie Centralnej. Będąc w Zarządzie Rynkowym Mars Polska, wpływał na rozwój procesu zarządzania operacyjnego oraz na rozwój organizacji. Następnie jako Dyrektor Zarządzający (interim manager) w Varsovia Capital S.A. wdrażał nową strategię w jednej ze spółek grupy – Agro Alians, odbudowywał dział handlowy, wprowadzał program restrukturyzacji w obszarze finansów oraz kontaktów z klientami. Obecnie wspiera Klientów 4 Results w zakresie strategii sprzedaży i marketingu, rozwoju zespołów; prowadzi sesje mentoringowe i coachingowe.
Ukończył SGH, kierunki: Zarządzanie i Marketing, Finanse i Bankowość; Tilburg University w Holandii: Strategic Management oraz Podyplomowe Studium Zarządzania Projektami. Jest sędzią Polish National Sales Awards.

Tomasz Sączek, Współzałożyciel i Partner w Graphene Partners(doradztwo w zakresie łańcuchów dostaw oraz wsparcie w procesach M&A).

Posiada 15-letnie doświadczenie w logistyce i łańcuchach dostaw. Pełnił funkcję Interim Dyrektora Logistyki w Baltona S.A. (Flemingo International Dubai). Wcześniej zarządzał operacjami logistycznymi w dziale łańcucha dostaw Carrefour Polska. Doświadczony manager z sukcesami zarządzający łańcuchami dostaw również w branży AGD (ARDO, Delonghi, BEKO, Gorenje). Specjalizuje się w obniżaniu kosztów łańcuchów dostaw, re-definiowaniu strategii logistycznych oraz przebudowie procesów. Posiada doskonałą znajomość branży logistycznej. Członek polskich i zagranicznych organizacji logistycznych (m.in. doradca największej organizacji supply chain na Bliskim Wschodzie z siedzibą w Dubaju), certyfikowany Trener Biznesu House of Skills, wykładowca Akademii Leona Koźmińskiego oraz Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie. Regularny prelegent na konferencjach w kraju i zagranicą (m.in. najważniejsza konferencja sektora Handlu i FMCG w Polsce - Retail Summit w Warszawie,  Global Supply Chain and Logistics Summit w Dubaju).

Andrzej Uryga, Prezes Zarządu Sparrow4, operatora sieci Dairy Queen

Roman Wendt, Interim Manager, Prezes Stowarzyszenia Interim Managers (SIM)

Praktyk skutecznego zarządzania zmiana. Karierę rozpoczynał w firmie specjalizującej się w handlu międzynarodowym. Następnie w randze Prezesa zarządu tworzył od podstaw ogólnopolska firmę usługowa b2b, która stała się liderem w swojej branży. Posiada portfolio 18 zakończonych sukcesem projektów biznesowych, które zrealizował w Polsce i w krajach Europy Centralnej. Największe z nich dotyczyły reorganizacji usługi transportowej operatorów logistycznych tego samego koncernu w trzech krajach Europy Centralnej oraz reorganizacji systemu zarządzania
w cementowni zatrudniającej ponad 800 pracowników. Jeden z etapów kariery obejmował prace
w ogólnopolskiej firmie konsultingowo-wdrożeniowej, w której zajmował się podnoszeniem efektywności produkcji. Wykłada w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej. Jest jednym z założycieli i Prezesem Stowarzyszenia Interim Managers (SIM).

Anna Wiącek, Dyrektor Zarządzająca, CTO, CompFort Meridian Polska

Odpowiada za kreowanie polityki produktowej i usługowej, zarządza warszawskim obszarem technologicznym i doradczym, nadzoruje realizację projektów konsultingowych, wdrożeniowych i utrzymaniowych. Wcześniej pracowała w Accenture (Management Consulting i System Integration), Kredyt Banku i Deutsche Banku PBC.
Anna Wiącek jest absolwentką Szkoły Głównej Handlowej na kierunkach Metody Ilościowe i Systemy Informacyjne, Finanse i Bankowość oraz studiów podyplomowych w zakresie zarządzania systemami IT.

Piotr Zimmerman,Radca prawny, założyciel i partner kancelarii Zimmerman i Wspólnicy sp.k.

Doradca restrukturyzacyjny - Prezes Zarządu w „Zimmerman Filipiak Restrukturyzacja” S.A. Posiada również licencję syndyka. Jest członkiem Okręgowej Izby Radców Prawnych w Warszawie.  Wcześniej był też wieloletnim sędzią w sprawach upadłościowych, przewodniczącym wydziału i wiceprezesem sądu. Specjalizuje się w prawie upadłościowym i restrukturyzacyjnym oraz prawie spółek handlowych. Prowadzi działalność dydaktyczną, wykładając prawo upadłościowe i naprawcze i restrukturyzacyjne. Piotr Zimmerman jest autorem licznych artykułów oraz prelegentem na konferencjach poświęconych prawu upadłościowemu i restrukturyzacyjnemu a także obejmujących prawo egzekucyjne i prawo spółek. Jest autorem „Komentarza do prawa upadłościowego i naprawczego” - nakład wydawnictwa C.H. Beck, którego najnowsze 4 wydanie ukaże się w listopadzie 2015r. Publikacje mecenasa ukazują się w specjalistycznej prasie polskiej
i międzynarodowej.